Amortisman Nedir?
Amortisman nedir işletme sahipleri tarafından sıkça sorulan sorulardandır. Amortisman diğer adıyla yıpranma payıdır. İşletmeler kullanmak için aldıkları malların yıpranması, eskimesi sonucunda devlete gösterilen gider payıdır. İşletmeler de amortisman nedir ve nasıl alınır sorularının yanıtlarını arıyorlar.
Mallar uzun kullanımlar sonucunda eskir, yıpranır ve beklenen performansı eskisi gibi veremez olur ya da değerinde düşme. Bu yüzden de işletme sahipleri bu hasarları gidermek için amortismana başvuruyor.
Amortisman Nasıl Alınır?
Amortisman almak için bazı koşullar bulunuyor;
- Varlığın işletmede 1 yıldan fazla kullanılması
- Varlığın aşınma, yıpranma, değer kaybına maruz kalması
- Envantere kayıtlı olması
- Varlığın değerinin yıl içinde belirlenen amortisman tutarını geçmemiş olması
Demirbaş ve Amortisman sınırı 2022 yılı için en az 2000 tldir. Bu değer her sene Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenir.
Amortisman Yöntemi İkiye Ayrılır
- Amortisman bedelini hesaplama: Duran varlığın maliyeti varlığın ömür süresine bölünür. Bu sonuç yıllık amortisman bedelidir.
- Amortisman oranını hesaplama: Varlığın ekonomik ömrü – 1/ ekonomik ömür şeklinde hesaplanır.
Amortisman bu yöntemlerle hesaplanıyor.
Neler Amortismana Tabi Tutulabilir?
Amortisman nedir sorusunu soranlar nelere amortisman uygulanabilir sorusunu da soruyorlar. Her varlığa amortisman uygulanmıyor.
Amortisman uygulayabileceğiniz varlıklar aşağıdaki gibidir;
- Gayrimenkuller
- Gayrimenkulleri tamamlayıcı mallar
- Tesisatlar
- Makineler
- Gemi ve taşıtlar
- Alet, edevat
- Demirbaşlar
- Sinema filmleri
Yıpranmanmaya maruz kalmayacak mallara amortismana tabi tutulmaz. Örneğin boş bir arsa yada arazi yıpranmaya maruz kalmayacağı için amortisman uygulanmaz.
Bu yazımızda sizler için amortisman nedir ve nasıl alınırı açıkladık. Bir sonraki yazıya kadar görüşmek üzere, bunun gibi daha fazla içerik için blog sayfasına bakabilirsiniz.