Pazarlama Sürecinde Fiyat Algısı İçin 5 Taktik
Pazarlama sürecinde fiyat algısı ürünlerin tüketici ile buluştuğu anda dikkat ettikleri ilk aşama gibidir. Bu aşamada bir geçiş evresi vardır. Ürünün kalitesi, modası, kullanıcıda uyandırdığı izlenim fiyatla satın almaya dönüşür. Fiyatın müşterileri güdüleyen bir özelliği olması tüm pazarlama çabalarının netice vermesini sağlamaktadır. Fiyat algısını potansiyel müşterileriniz için uygun hale getirmenin 5 taktiğini sizler için yazdık.
- Rekabet Koşullarını Analiz Edin
Fiyatı rekabet koşullarını göz önünde bulundurup belirleyin. Rakip ürünler üzerine yapacağınız ufak bir fiyat analizi ürünlerinizin etiketine yansıyacaktır. Mahalle arası bakkallarını örnek vermek konunun daha net anlaşılmasını sağlayacaktır.
X marketin bir sokak altında bulunan Y bakkalı gidip kendisinde bulunan ürünlerin fiyatlarını X marketinde inceler. Fiyatlarını dengede tutmaya çalışır. Müşteri kaybetmemesi aksine alıcıları kendine bağlaması gerekmektedir. Bu ufak analiz ile fiyatları bilecek ve ona göre rekabet edeceksiniz. Dolayısıyla pazarlama sürecinde fiyat algısı markanıza uygun hale gelecek.
Fiyatı belirlerken kendinize rakip gördüğünüz markaları iyi belirleyin. Apple cihazlarının fiyatını belirlerken kendi ürünlerinin fiyatlarını her telefon markası ile kıyaslaması yanlış olur. İçerik deneyimini ve kalitesini piyasada en iyi yansıtan ve yaşatan ürünlere sahip olması firmaya fiyat avantajı sağlamaktadır.
- Markanızın Diğer Ürün Fiyatlarını Değerlendirin
Kendi ürünlerimizin fiyatları hayli önemli. SEO pazarlamasında iç link inşası gibi düşünmek yanlış olmaz. Site içerisindeki linklerin sayısında ve yapısında çok fazla farklılık olmamaktadır. Etiketler, kategoriler sınıflarına ayrılmakta ve aynı yazıya yönlenen link fazla bulunmamaktadır. Piyasaya sunduğumuz ürünlerin fiyatları bir öncekini dengelemeli ve değerlerin dibe vurmasına neden olmamalıdır.
X modelini 1 yıl önceden 1000 TL etiketle piyasaya sunarken X2 modelini daha fazla özellik olmasına rağmen 1000 TL etiketle çıkarmak içinden çıkılamayacak bir kar düşüklüğüne sürüklenmektir. Pazarlama sürecinde fiyat algısını düşürmek büyük indirim oranları ile mümkün olabilir.
- Zaman İçindeki Fiyatlarınızı Planlayın
Sadece ürünlerin arasındaki fiyat farkı değil aynı ürünün yıl içerisinde oluşacak değişik fiyatları müşterinin firmayı yanlış anlamasına neden olabilir. Fiyatlar arasında uçurum olması yerine hafta, ay başına maliyetleri fiyata ekleyerek peyderpey fiyat kırmak daha iyi geri dönüşler sağlar.
- Güvenilirliği Ön Planda Tutun
Güvenilirlik, hizmet ve müşteri ilişkisi. Müşteri potansiyelinizi ölçüp tartmayı unutmayın. Müşteriler genellikle bu üçlüye daha fazla fiyat vermeye razı olabilir. Çünkü bu üçlü günümüz piyasalarında müşterinin değer verdiği kavramlardır. Tüm tehlikeleri ortadan kaldırmak ve satın aldığı ürünü en verimli şekilde kullanmak isterler.
- Ödeme İmkanlarını Genişletin
Müşterilerin ödeme yapmalarını kolaylaştırın ve imkanlarını genişletin. Diğer markalarla aranızda oluşacak farklardan biri ödeme seçenekleridir. Bankalarla ve diğer ödeme sistemleri ile yapacağınız iş birlikleri sizi fiyat algısında bir adım öne çıkarır. Bu adım satışların artmasına yöneliktir.
Pazarlama sürecinde fiyat algısını yönetmek ve pazarlama teknikleri için diğer içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.