Blog

Yeni Başlayanlar İçin FIRE Hareketi

FIRE hareketi çoğumuzun duyduğu fakat detaylarını bilmediği bir kavram olarak ortaya çıkıyor. Kendine ve geleceğine yatırım yapmak isteyenler bu hareketin ne olduğunu araştırarak adım atmak için hazırlık yapıyor. Bugünkü yazımızda sizin için bu hareketin detaylarını derledik. 

FIRE Nedir

FIRE (Financial Independence Retire Early) yani Finansal Özgürlük ve Erken Emeklilik, 

maddi özgürlük, kazançlı yatırım yapmak ve normal emeklilik yaşından daha erken bir yaşta emekli olmak isteyenler için iyi bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. 

1990’lı yıllarda gündeme gelen bu finansal hareket tutumluluk, tasarruf ve birikim yapmaya dayanıyor. Bu sayede normal kazanılan bütçenin ve sistemin verdiği emeklilikten çok daha erken emekli olunabiliyor. 

Yaşam stili olarak da değerlendirilebilen FIRE hareketi kapsamında kişi kazandığı paranın yarısından fazlasını biriktirerek yatırım yapar. Arzu edilen meblağda para birikimine ulaşıldığında yatırımla gelecek ek para, giderleri karşılayabilecek durumda olmalıdır. Bu sayede çalışma hayatına son vermeyi hedeflerler. 

FIRE Türleri Nelerdir

Kişinin gelirlerine ve hedeflerine bağlı olarak birden fazla FIRE türü bulunmaktadır. 

  1. Fat FIRE: Ortalamaya göre daha geleneksel bir yaşam tarzı süren bireylerdir.
  2. Lean FIRE: Çok tasarruflu ve minimal bir yaşam tarzına sahip bireylerdir.
  3. Barista FIRE: İşini bırakmış fakat giderlerini karşılamak için yarı zamanlı çalışanlardır.
  4. Coast FIRE: Giderlerini ve emekliliğini karşılayabilecek birikime sahip olmasına rağmen hâlâ çalışan bireylerdir. 

FIRE Ne İşe Yarar

FIRE hareketi sadece aylık giderlerini karşılamak için bir ömür boyu çalışmamak adına geliştirilmiş bir sistemdir. 

FIRE Hareketi Nasıl Yapılır

Bu sistemi uygulamak isteyenler gelirlerinin yarısından fazlasını birikime yatırmaları gerekiyor. Agresif tasarruf planıyla oluşturulabilecek bu birikimi elde etmek için zaruri tüm harcamalar kısılmalıdır. Daha yüksek bir telefon modeli almak, arabayı keyfî

olarak değiştirmek gibi hedefler yerine para birikimine odaklanılmalıdır. Harcamalar minimum seviyede tutulmalı ve agresif tutumluluk gösterilmelidir. 

%10, %25, %50 ve %75 oralanlarında tasarruf planları kullanılır. Tasarruf yıllık gelirin 30 katına çıktığı zaman emekli olma kararı verilebilir. Bunun için doğru yatırım araçları kullanılmalıdır. Emekli olan birey yılda tasarruflarının %4’ünü harcar. 

Kimler FIRE Hareketine Katılabilir

FIRE hareketi zaman zaman sadece zenginlerin birikim yapabileceği bir sistem olması şeklinde eleştiriliyor. Günümüzde insanlar haftada ortalama 45 saat çalışmakta ve bu yüzden iş hayatından bunalıp farklı çözüm yolları aramayı tercih etmekteler. 

Tatmin olmayan bireyler bu sisteme uyabilirler. Emekli olmak için 60’lı yaşlarını beklemek istemeyen ve geleceği için yatırım yapmak isteyenler bu yaşam ilkelerini benimseyebilir. 

Bunun gibi daha birçok içerik için blog sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

reklam ajansı burs özel okul

seyr-i istanbul halic cafe diş hastanesi ne demek undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined